Daten. Leben.

5 mitov o digitalni transformaciji

V zadnjih letih je digitalna transformacija ena od glavnih prednostnih nalog vodilnih. To so časi največjih sprememb, tako v poslovnih modelih kot preferencah strank in tehnologiji. Vodje podjetij morajo ugotoviti, kako se soočiti s to spremembo in jo izkoristiti kot poslovno prednost.

Digitalna transformacija za mnoga podjetja ni več izbira, ampak nujna poteza. Različne definicije, pogosto pomenijo tudi napačne interpretacije, saj naj bi z uporabo digitalne tehnologije radikalno izboljšali uspešnost podjetja. Čeprav se definicija zdi preprosta, je realnost veliko bolj zapletena. In kot vse velike zapletene koncepte, ga obdaja veliko mitov. Predstavljamo jih pet:

Mit 1: Digitalno preobrazbo vodi direktor (za digitalizacijo)?

Digitalna transformacija pravzaprav ni nič drugega kot poslovna transformacija. Vendar vsaka današnja poslovna transformacija privzeto uporablja digitalna orodja in tehnologije ter jo imenuje digitalna transformacija. Zato mora biti vodja lastnik podjetja oz. generalni direktor, ki ima jasno vizijo o tem, kaj želi od podjetja ob koncu transformacije.

Mit 2: Digitalna transformacija ni povezana s poslovnimi meritvami?

Nekoč je bilo modno, da so podjetja ustvarjala lastne domene. Presenetljivo je, koliko direktorjev se želi digitalizirati, ker to počnejo vsi ali ker ima veliko »vrednost za kupce in javnost« ali ker tako želijo njihovi mlajši nasledniki ali analitiki, ki ne vidijo širšega pogleda! Ni potrebno posebej poudarjati, da so to popolnoma napačni razlogi za digitalizacijo. Digitalna preobrazba mora vplivati ​​na dejanske meritve – prihodek, dobiček, stroške, angažiranost strank, zadrževanje ali ponovni nakup – in tako vplivati ​​na poslovanje na pozitiven način. Prav tako bi morali vedeti, katere meritve poskušamo spremeniti in za koliko, saj se v nasprotnem primeru izvedba celotnega projekta ne obrestuje.

Mit 3: Digitalna preobrazba se nanaša samo na digitalno, ne IT?

Digitalizacija se deli na zunanji in notranji del. Eksterni del predstavlja spletna stran, aplikacija, trgovina itd., interni del pa upravljanje odnosov s strankami (CRM), načrtovanje virov podjetja (ERP) in sistemi za obračunavanje, ki naj bi bili med seboj kompatibilni - API povezave. Podobno je tudi z elektronsko pretvorbo oz. skeniranjem in brez nadaljnje uporabe teh e-dokumentov. Brez interne integracije tudi najboljše aplikacije nimajo pravega učinka, kar predstavlja najpogostejšo točko neuspeha vaše digitalne zgodbe in stroškovno neučinkovitost. Tam je namreč tudi največ trdega dela in čeprav digitalno ni nujno IT, je IT hrbtenica celotnega digitalnega procesa!

Mit 4: Digitalna transformacija in digitalizacija sta enaki stvari?

To je verjetno največji mit, ki ga je treba ovreči. Tako digitalizacija kot digitalna transformacija sta zelo pomembni, vendar sta različni stvari. Pri digitalizaciji govorimo o procesu, katerega cilj je, narediti boljšega, hitrejšega in  cenejšega z uporabo digitalnih orodij in tehnologij. Pri digitalizaciji gre torej za učinkovitost in prihranek stroškov. Torej interni proces z učinki navzven. Gre za operativno nujnost: operativna odličnost, predvidljivost, dostopnost in zanesljivost podatkov. Je ključni vložek za obseg in učinkovitost. Vendar zaradi tega podjetje ne bo postalo digitalno. Za to morate digitalno preoblikovati podjetje. Digitalna preobrazba je ponudba vrednosti, osredotočena na stranke. Tako lahko digitalne tehnologije in informacije izboljšajo obstoječa sredstva in zmogljivosti organizacije za ustvarjanje nove vrednosti za stranke. Digitalne ponudbe so posebne rešitve, ki zagotavljajo ponudbo digitalne vrednosti podjetja. Ključne prednosti digitalne transformacije so rast prihodkov in marž, zvestoba strank in zmožnost pritegniti vrhunske talente (in s tem nadaljnjo rast). Gre za poslovne modele, uporabniško izkušnjo in ljudi, kulturo, talent; in ključni rezultat je vrednost, ki ga predstavlja kupcu.

Mit 5: Digitalna transformacija je hitra?

Digitalna transformacija bo dolga in preizkušena pot. Na tej poti bodo želodčni vzponi in padci ter hudi dvomi in motnje. Primarna kakovost, ki jo mora vodstvo prehoditi po tej poti, ni sijaj živega srebra ali brezobzirnost pri vožnji ali celo brezhibna izvedba, temveč čista, brezmejna potrpežljivost. 

Digitalna transformacija se že dogaja povsod okoli vas. Če svojega podjetja še ne pripravljate na to, je čas, da začnete pospeševati zdaj. Preden pa skočite na pot digitalne preobrazbe, bodite sposobni razlikovati dejstva od fikcije, da boste sprejemali modre odločitve. Naj vam teh petih mitov pri tem pomaga, za več informacij pa nas kontaktirajte

 

>>> Morda bi vas zanimalo tudi: Kako hibridno pa vi poslujete?

 

Scroll to top